Rotor Temizliği

 baris
 17 Ağustos 2009

Hikayesi uzun bir hurdalıktan rotor sahibi olma maceram var.. Yıllar sonra (10 yıl kadar) rotorum ile tekrar bir araya geldim. Bu rotoru bilmemne büyük elçiliğinden söken hurdacılardan TA2UZ (Hayrettin)’in yardımızyla almuştım.

Yıllar sonra rotoru kullanabileceğim bir çatı kafes anten direğim olduğuna göre rotorumu da kurabilirdim. Rotoru masanın üzerine koyduğumdaki kirli halini görünce içimden temizlemek pek gekmemişti. Nasılsa çatıda yağmurun altında duracaktı. Ama internnette fiyatını araştırıp bir alt modelinin 5200 euro olduğunu görünce hemen elime temizlik malzemelerimi alıp işe koyuldum

Kirli rotorum
Kablo uçlarını deneme yanılmayla buldum. bir tane 600 ohm pozisyon geridönüşü için potansiyometre bacakları, iki tane de motor (motor neredeyse kısadevre ölçülüyor)


YTemizle babam temizle
pırıl pırıl parlıyordu temizlik sonunda..

Temizlik yaklaşık 3-4 saat sürdü. Vidaların etrafını, yağları, kenarı köşesi, temizliği yaprken beni seyreden eşim Mükü’nün gözünden neredeyse yaş geliyordu. Ben ki masamın üstünü bile toplamaktan aciz biriyimdir, yağmur altında duracak bu metal parçasını temizlemeye neden bu kadar uğraştığıma bir türlü anlam verememişti.

Rotoru sağa sola döndürüp test etmek için kullandığım basit doğrultma devresinin uzay montajı. Bu devreyi en kısa zamanda Grafik LCD’si olan, nümerik bir tuş takımı ile yön bilgisinin girildiği bir rotor kontrol ünitesine çevirmeyi dğüşünüyorum. Belki hiç bitmeyecek projelerimden birine daha başlıyprum am akonu ile ilgili olarak siparişlerimi vermiş durumdayım (kutu, lcd, vb.)

 

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?