ÇATIYA ÇIK ve ANTEN MONTELE

 baris
 30 Haziran 2009

Bugün neredeyse bütün günümü çatıya anten monte etme işine ayırdım. Bir yandan 30 Ağustoz kutlamalaru için üstümden gelip geçen uçakları seyrediyor bir yandan antenimi monte etmeye çalışıyordum.

Çatıya çıkmadan önce kafes kulem için hazırladığım üçgen levha üzerinde ROTORUN denemelerini yaptım. Sonra çıkıp önce rotoru çatıya monte etme şini bitirdim. Su geçirmesin diye rotor kontrol kablosunun giriş kısmını eriyen bant ile sıkıca kapladım.

Sonra balunun antene monte kısmını yaptım. Bunun için bakır ayaklar kullandım. Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de bu kısmın çık kısa yapılması, kesa şase ile ayrıştıkları noktadan itibaren kablomuz antenimizin bir parçası durumundadır.

Ardından balunumuzu yapalım. VHF için 2 tur UHF için iki tur. Kutu olarak ben SISTA’nın bir kutusunu kullandım ama herkeste olan (bende bugün yoktu) WD40 pas çözücü sprey kutusu olabilir. Sıkı ve sağlam olması için ben aşağıdaki resimlerdeki yöntemi tercih ettim. Siz istediğiniz gibi yapın, amaç :sağlam olsun

Sonra da bunları rotor direğimin üzerine monte ettim.

Bunca işten sonra geçici olarak kendime bir rotor kumandası yaptım. Bir trafo, bir köprü diyot, bir konsdansatör ve çift yönlü bir anaktar. Yönü ölçmek için de ölçü aletimi kullandım. Yakında kendime PIC işlemci kontrollü güzel bir rotor kumandası yapacağım, onu da umarım burda allandıra ballandıra anlatacağım.

Sonra hemen TA2UZ’den aldığım BIRD43 ile testlere başladım. Sonuç inanılmazdı. Geri dönüş tüm bant boyunca neredeyse yok gibiydi. UHF anten 430-440 aralığının neredeyse tamamında VHF anten ise 144-146 arasından süper bir performans sergiliyordu. Arkadaki cihazın frekansına ve öndeki watmetrenin giden/dönen pozisyonuna dikkat edebilirsiniz

Ve binanın uzaktan görünüşü, 1-2 haftalık bir çalışmanın sonucu

 

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?