Kendi Fırınını Kendin Yap

 baris
 4 Nisan 2020

Bu yazıyı niye yazdım: evimizdeki beyaz eşyanın çoğunluğunun içinde , bu yıl sayın almış olsanız bile  20-30 yıllık teknoloji var.. Çoğu mekanik ve elektromekaniği zaman içinde çok az yenilenme gösterirken pazarda yenileri için müşteri oluşturabilmek aamcıyla birkaç ufak dokunuşila yeni modellerini çıkartıyorlar.. tıpkı otomobillerdeki gibi… Manuel kumandaya bir LCD ekran ekliyorlar.. yeni moıdel.. dokunmatik ekliyorlar bir model daha.. grafik ekran en az 3-5 sene götürüyor.. Bi de akıllı diye 3-5 program koyuyorlar ki fiyatını ikiye katlayıp satıyorlar. Ben elimdeki yaklaşık 10 yaşındaki fırını bozunca bunu nasıl son model yaparım diye başlamadım, burada da anlatacağım tamir ederken bozma hikayesiyle başladım ama belki birilerinin evindeki eski fırından bir canavar yaratası tutar… Yazının sonunda ulaştığım nokta şudur,

  • Full-HD siaplay
  • Internet bağlantısı
  • Bluetooth bağlantısı
  • Cep telefonu ve web arayüzü
  • IPTV, Youtube ve pek çok uygulama
  • Yemek hafızası
  • Ahçı seçim hafızası
  • Isıtma/soğutma profilleri
  • Durum ve istatistik sayfaları

olan bir fırın. Biraz daha uğraşsak fırından da uzay mekiği yapmaya yeltenebiliriz belki ama şimdilikbiz GERÇEKTEN AKILLI FIRIN diyelim.

DoItYourself Whirlpool 6th Sense Oven modifications – Kendi Firinini Kendin Yarat (yazıdaki resimlere killeyerel büyük hallerini görüntüleyebilirsiniz)

Herşey korona virüs salgını sırasında eve kapanmamızla başladı. Uzaktan çalışıyorduk ama işe gidip gelme vakti de olmayınca oldukça boş vaktim kalıyordu, önce ufak tefek birşeyleri tamir derek başlayayım sonra projelerimi ilerletirim diye düşünürken mutfakta uzun zamandır beni bekleyen ve sadece ekran ışığı diğe rfırına göre azcık kısık olan fırının göstergesinin arkaplan aydınlatmasını tamir etmek aklıma geldi. Operasyon oldukça basitti;

  • Ön panel sökülecek,
  • Panel içindeki erişimi kolay olduğu düşünülen LCD gösterge yerinden çıkarılacak,
  • Büyük ihtimalle bir ampoul ya da LED ile yapılmış arkaplan aydınlatması değiştirelecekti.

Ama olay pek de öyle olmadı, LCD ‘nin yapışkanını söerken LCD nin bağlantı noktaları kırıldı. Özel üretim olan ve WHIRLPOOL’a ait olan LCD’yi internnete araştırınca komple ön panelle satıldığını ve bulabildiğim en uygun fiyatın 150 euro olduğunu görünce , üstelik bu karantina günlerinde almanın zor olacağını da farkedince kendi çözümüm. kendim üretmeye karar verdim.

Display üzeinde çöok sayıda nokta ama az sayıda bağlantı bacağı vardı. Bu da seri/paralel bir bus yapısı olduğunu gösteriyordu. Önce display bacaklarında hızlı bir inceleme ile VCC ve GND +2 bacak olduğunu gördüm. Kart üstündeki MCU’nun ilgili bacaklarına kadar takip edince bunların I2C iletişimi olduğunu gördüm.

önce amerkiayı baştan keşfetmemek için internette arayayım dedim, ama sağolsunlar çok iyi saklamışlar, ve kimse de bu seviye detayda whirlpool cihazlarına dalmak istememiş, ilk ben olacaktım sanırım. Direk logic analizörü bağlayıp I2C datasını kaydettim, kumanda konumlarını değiştirip ekrandaki hayal ettiğim değişikliklere karşı gördüğüm veri yapılarını anlamlandırarak kolayca çözümleyebileceğimi düşünüyordum,.

Ne yaptıysam ekrana giden veri değişmiyordu. Aslında fırının hemen üstündeki mikrodalgayı gözüme kestirmiştim, aynı marka ve model idi ve eminimki çok benzer bir yapı ve protokol kullanmış olmalıydılar. Ben de mikrodalgayı söktüm (bu çok ama çok riskli bir hareketti, çünkü evde birşeyler pişirmek için sadece bu fırın kalmıştı ve eğer bozulursa korona karantinasından değil ama açlıktan ölebilirdim.. tamam abarttım ama.. fırınsız zor olurdu)… Ekranı söküp alttakine takınca gördüm ki işlemci ekrana sadece hata basıyor.. hayallerim suya düşmüştü…. Mikrodalgayı da bozmadan ekranı geri taktım…. FIRINda ne yapabilirim diye bakarken bir kısadevre oldu ve elimdeki display ve işlemci klartı çatır çutur sesleri arasında hakkın rahmetine yürüdü…. Fırın bana ben de fırına bakakaldım… 1-2 gün elimi sürmedim.. moralim çok bozulmuştu.. Ama sürekli fırını nasıl tamir edebileceğimi düşünüyordum.. Ve fırını ameliyat masasına almaya karar verdim..

SIFIRDAN FIRIN YAPMAK NE KADAR ZOR OLABİLİRDİ Kİ? Artık ok yaydan çıkmıştı.. Yeni bir açık kaynak kodlu FIRIN projesi kulağa hiç fena gelmiyordu…

Ve öyle de oldu.. GITHUB da projesini oluşturarak çalışmaya başladım bile…. https://github.com/barisdinc/DIY_Oven

Elimde kontrol panelinden sağlam hiçbirşey kalmamıştı neredeyse..

LCD kartı ve dokunmatik kısmı ve unları kumanda eden mikro işlemci kartı tahtalıköyden arsa alıp yerleşmişlerdi…

Bu kartla ilgili işlemleri, önce fırının kontrol kartını yaptıktan sonraya bırakmaya karar verdim…. Büyük ihtimalle işlemci dahil herşey kavrulmuştu çünkü 2 tane sot-23 kılıf transistör ortadan ikiye yarılmıştır.

Fırın kontrol kartı üzerinde bir adet ST72F324 işlemci ve pekçok role bulunan bir karttı. Elimden geldiğince şemasını ve bağlantısını çıkartmaya çalıştığımda gördüm ki 1 adet ULN2003 sürücü tümdevresi ve bir adet de 74HC14 buffer’ı ile roleleri sürmüş görünüyordu.

 

şeması da kabaca aşağıdaki gibiydi;

Interneti altust ettiğimde bulabildiğm MANUEL kumandalı bir WHIRLPOOL’un bağlantıları çok benzerdi….

ST Microelectronics firmasının kaynaklarını karıştırdığımda işlemci hakkında bilgiler bulabildim ama elimdeki hiçbir programlayıcının bu işlemciyi programlamaya uygun olmadığını, elimdeki derleyicilerin de yeterli olmayacağını görmek tüm şevkimi kırmıştı neredeyse… Yine birkaç gün sadece bakışmakla geçti.. Fırın beni kesiyordu.. ben fırını…. aramızda derin bir bakışma ve diş bileme seansı oluyordu hergün en az 10 dakika kadar..

ACABA elimdeki minik işlemcilerden birini bu işlemcinin yerine lehimlemeyi denemelimiydim.. mesela bir MSP430.. STM32F10x… Atmel…. mega328 mesela.. hatta kolay lehimlemek için bir arduino nano boardu.. pinler de kolayca karta lehimlenebilirdi…

      

Evet olabilirdi…. Bir atmega328’li arduino nano kartın tüm işlevi için yeterli hatta falaydı bile… portların eşlemesini yaptım

kart üzerinde bağlantı yapacağım noktaları belirleyip işaretledim

herşey hazır olunca, naik hareketlerle mevcut işlemciyi söktüm.. Atmel işlemciyi bunun yerine koyup bacaklarını ince bobin kabloları ile eskisinin yerine bağlamayı düşündüm ama geliştirme fazında seriUSB çevirici ve programlama ihtiyaçları için direk arduinoyu kartın üzerine yapıştırma kararı aldım.. Belki ilerde programın son halini aldığını düşündüğümde arduinoyu kaldırıp eski mcu nun yerine bir mega168 veya mega328 koyabilirdim…

 

       

Bundan sonra github geçmişinde görebileceğiniz ilk kodumu yadım.. Roleleri sırayla açıp kapatıyordum.. ama pek istediğim gibi davranmadılar.. 2 role normal çalışırken diğerleri çalışmıyordu.. Daha daha detaylı bir şema çıkarınca yördüm ki amcalar 4 tane rolenin kumanda pşnleri dışında ortak pinlerini bir band geçiren filitre olan devre ile sürmüşler.. önce iptal edeyim direk süreyim dedim.. sonra düşününce bana mantıklı geldi.. Gücel bir “ACİL DURUM” kontrolü gibi gföründü gözüme.

İşlemciden bu pine 500kHz uyguluyorlar.. band geçiren filtre bu sinyalle transistörü tetikleyip rolelerin ortak bacağını şaseye çekiyor. Olurda işlemcinin başına birşey gelir durursa, donarsa fırının ısıtıcılarına enerji veren roleleri devre dışı kalıyor… Böylece bir koruma sağlanıyor.. İptal etmedim.. ben de o pine işlemcinin TIMER2’sini ayarlayıp sinyal verdim… herşey süper çalıştı.. sonra biraz daha düşününce, iyi de işlemcinin ana kodu yamulmuş olabilir.. mesela ısı okuyamıyor ya da sonsuz dögüde başka birşey yapmaya çalışıyor olabilir, fırının ısıtıcıları bu arada çalışıyorsa yanghın tehlikesi olablir…

O zaman kararımı değiştirip bu pine ana göngüde kendim HIGH ve LOW vermeye karar verdim.. Yani ben birşeyler yaparken arada sağlıklı olduğumu düşündüğüm durumda PIN’in durumunu değiştirecektim.. BU da eğer saniyede 300-500 kere olabilirse roleler çekili durumda olacak eğer bir terslik olursa ısıtıcılar otomatik kapanacaktı.

Aşağıdaki çemada soru işaretleri ile işaretlediğim kısım..

 

Osilaskopla yaptığım testlerde başarı ile sonuçlandı ve ilk yazılımımı oluşturmuş oldum.. Seri porttan bilgisayardan bağlanabiliyor ve istediğim şeyi kapatıp açabiliyordum.

 

Yazması yapmasından daha yorucu oldu.. şimdilik bir ara veriyorum.. yazının ikinci bölümünde devam edeceğim.

2. bölümde Rotary Encoder’ların hayata döndürülmesini anlatacağım..  Daha sonra elimde uzun zamandır atıl duran 3-5 raspberryPi-1 lerden birini naslı sisteme entegre ettiğimi

Barış DİNÇ

Korono Projelerim-1

 

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?