G0BBD… Eskilere bir bakış… Anılar.. Anılar…

 baris
 18 Kasım 2009

Otel odasında oturmuş internette dolaşıyorum. www.hamradiotube.com da amatörlerin videolarını izleyerek başladım. Sonra youtube’takilere geçtim. Hayatını amatör telsizciliğğe vermiş pek çok insanın hayatını anlatan fotoğrafları hüzünlü şarkılarla izledim.

Sonra 10-15 yıl kadar öncesine gittim, Ankara Üniversitesi Elektronik Mühendisliği bölümündeki TA2XB telsiz istasyonunu işlettiğim günler…. Rahmatli TA2DX (SK) Önder Tüzünalp kurmuştu o istasyonu, bildiğim kadarıyla şimdi o istasyon tozlanmaya bırakılmaktan daha da hunharca bir şekilde katlediliyor, öğrenciler haberleşmeye meraklansınlar diye kurulmuştu o istasyon. Birtek Oktay Üreten (şimdilerde Kanada’da biryerlerde haberleşme üzerine doktora filan yapıyor olsa gerek, belki de prof bile olmuştur) vardı bizim son sınıflardan o çok ilgilenmişti, belki de onun da hayatının kalan bölü
müne yön vermişti amatör telsizcilik, benmkisi gibi.

Çatıda 4 eleman Cushcraft YAGI’miz, o zamanların paha biçilmez cihazı ICOM-781’imiz vardı. 90’lı yılların en başındaydık, istasyonumuzda PC bilgisayarımız bile vardı. 7911 ANTRAK modemimiz, ksıa dalgada paket radyo denemelerimiz…

14.295 USB NET frekansı vardı. İngiltere’den G0BBD Edy işletirdi o NET’i, çok güçlü sinyali vardı. Arapça bile konuşurdu, tarih bilgisi çok derindi. Emekliydi sanırım, bütün gün radyosu başında otururdu. Onu hiç yüzyüze tanıyamadım, bugüne kadar da hiç resmini görmedim. Bugün ilk kez acaba nasıl bir insandı diye merak edip internette remini aradım. (aşağıya koyuyorum). Çok efendi, tam bir ingiliz beyefendisi bir adamdı. Onunla osmanlı tarihi konuşurduk, RF konuşurduk. Onu herkes tanırdı Kral Hüseyin (Ürdün Kralı JY1) bile radyosunu açtımı mutlaka Edy’e bir merhaba derdi. Acaba yaşıyor mudur ? TA2A Fethi abi’nin sefaret günlerinden yakın arkadaşıydı. Fethi Abi’den büyüktü. Fethi abi’yi uğurladık, belki o da gitmiştir çoktan… İnternette hiçbiryerde bilgisini bulamıyorum artık zaten. 14.295’de hep bir sinyal olurdu.. Sonra uzun süre boş bir taşıyıcı sinyal oldu. Şimdilerde boş duruyor, Edy yaşıyor olsaydı o frekansı hiç boş bırakmazdı.

İçinden G0BBD’yi anmak geldi öylesine…. Arada uzakta olan arkadaşların kulaklarını çınlattık belki (Oktay), hiç unutmayacağımız bir amatör abimizi (TA2A Fethi Cangır) anmış olduk….

Edy Benau (G0BBD)
TA2A Fethi Cangir

 

 

 

73’s de TA7W
baris

 

 

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?