Düşey Rotor Bitti

 baris
 18 Kasım 2009

Sonunda uzun zamandır kuramadığım çanak anten actuatorundan bozma düşey rotorumu da takma fırsatım oldu ve bu işi de bitirmiş oldum.

Yapmayı düşünenlere tavsiye ederim, 20-30 TL ye alınan bir eski tip çanak yönlendiricisi (actuator) oldukça başarılı bir düşey rotoru oluyor. Temel olarak benim yaptığım versiyonda yanlara koyduğum iki tane yataklı bilye var, bu bilyelerin değişik değişik tipleri var. Ben bu yataklı bilyelerin arasında teraziye aldığım bir tane 5cm çaplı ali,minyum borunun ortasına bir itme kolu monte ettim. Bu itme kolunu da actuatorumun ucuna bağladım.

Kumanda ile actuatoru ileri ittiğimde o da bu kol sayesinde antenleri düşeyde hareket ettiriyor. Bunu 180 derecelik bir açıya ulaştırmak oldukça zor, eğer bunu yapabilmeye kalkışırsam momentumdan kolun kırılma olasılığı çok artıyor, ben fazla zorlamazan 90-100 derecenin yeterli olacağını düşündüm. Keza matematiksel olarak da uydular ufuktan 0 dereceden yükselmeye başlıyorlar, genelde 90 derece tam tepeye gelmeden belli bir miktar yükselip başka bir yatay açıdan tekrar ufkun altına iniyorlar. Bu durumda 90 dereceden küçük açıları actutator ile belli bir açıya kadar yükseltip sonra alçaltmak çözüm oluyor. Diyelim ki uydunun tamam tepemizden geçeceğibir durumdayız (bu durum çok bnadir olur, maksimum süre uydu geçişi de bu şartlarda olur aslında) bir yine 90 dereceye kadar talip ediyoruz ve yatayda aynı açıda duruyoruz, sonra tam tepede yatay açımızı 180 derece değiştirip tam arkaya dönüyoruz ve ufka doğru alçalmaya başlıyoruz.

Bu yaptığım montajı direk kulenin tepesine oturttuğum yatay rotoruna monte şeklinde yaptım umarım en kısa zamanda ikinci kule parçamı da yerleştirip daha sağlamlaştıracağım.
Mevcut durumundan birkaç görüntü;

 

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?